SEDEF KAKMA SANATI
Sedef kakma sanatı; Sedef, ahşap üzerinde çeşitli formlarda açılan yuvalara sedef parçalarının kakılmasıyla yapılan bir ahşap bezeme sanatıdır. İstiridye ve midye gibi bazı deniz hayvanı olan yumuşakçaların kabuklarının iç tabakasını oluşturan çok renkli, sert, fosforik özellikli bir maddedir.
Sedef kakmacılıkta , genellikle, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri döneminde işlenen motiflere rastlanmakta olup, motiflerde geometrik desenler, çiçek, yaprak gibi doğadan alınmış naturel desenler ile, rumî, barok ve arabesk hakimiyeti görülür. Sedef kakmacılık işine "Sedefkâri", Sedef kakma yapan ustaya "Sedefkâr" denilmektedir.
Sedef kakma Osmanlı döneminde özellikle 1700-1900'lü yıllarda popüler bir süsleme sanatı olarak ilgi görmüştür. Bu sanat saray süslemeleri, camii minberleri ile birlikte tüfek, piştol, kılıç ve kama gibi silahların da süslemelerinde sıkça kullanılmıştır.
Sedef Kakma ayrıca sedefçilik yada sedef işleme olarak bilinen teknikte sedef (Tatlı su midyesi) ahşap üzerine açılan ve etrafı madeni tellerle çevrili oymalara yerleştirip yapıştırılarak yapılır.
İskenderun Halk Eğitim Merkezimizde sedef kakma atölyemizde öğretmen ve öğrencilerimizle hem bu sanatın devamı sağlıyoruz hem de öğrencilerimizle hoş vakit geçiriyoruz.Sedef Kakma Sanatına ilgi duyan tüm öğrencilerimizi İskenderun Halk Eğitim Merkezimize bu sanatın devamını sağlamaları ayrıca merkezimizde hoş bir zaman geçirmeleri için bekliyoruz.