DEFNE SABUNU :
Defne (Naurus Nobilis) çoğunlıkla Akdeniz coğrafyasında yetişen bir ağaç türüdür.Yunan Mitolojisinde bir su perisi olan Daphne’den geliyor.Antakya yakınlarında Harbiye bölgesinde geçtiğine inanılan bir rivayete göre, Daphne kendisine aşık olan Apollon’u istemez ve ondan kaçar.Tam yakalanacağı sırada babası Nehir Tanrısı Peneus onu bir “defne” ağacına dönüştürür.Daphne sonsuza dek ağaç olarak kalır ve Apollon bu ağacı kendi simgesi yapar.Yunan kültüründe zafer sonrası başlara takılan defne yapraklarından taç ile bu simge ölümsüzleşmiştir.Defne ağacını yaz kış yeşil kalması da defnenin ölümsüzlük simgesini pekiştirir niteliktedir.
Defne ağacından yapılan sabunun en önemli özelliği antiseptik yani temizleyici ve mikrop öldürücü etkisinin olmasıdır. Cildi yumuşatan ve saç köklerini açıp kuvvetlendiren özelliğe de sahiptir.Defne sabunu saç derisini yatıştırarak kaşıntı ve irritasyonu azaltıcı etkiside olduğu da yöre halkı tarafından söylenmektedir.
Defne sabunu, defne yağı ve zeytinyağı karıştırılarak yapılıyor.Defne yaprağı kaynatılıp suyu alınır, zeytinyağı ve haryağının ölçümü yapıldıktan sonra sodyum hidroksit ölçülür, kaynatılıp kıvam alınca sabun kasnağına dökülür.Kuruduktan sonra sabunlar istenilen ölçüde kesilir.
İskenderun Halk Eğitim Merkezimiz de kurs Öğretmenimiz Ferhan VELİOĞLU ile kursiyerlerimiz defne sabunu üretmenin inceliklerini öğreniyorlar hem de hoş vakitler geçiriyorlar.